Till innehåll på sidan
Fältet kan inte vara tomt

Svealandstrafiken har fått i uppdrag att ingå ett avtal med företaget Ebusco för att få 23 nya elbussar till oss år 2025. Elbussarna kommer gradvis att börja användas som regionbussar i länet. 

De nya regionbussarna, precis som tidigare beställda eldrivna stadsbussar, är till stor del tillverkade av ett lättare kompositmaterial. Detta material bidrar till att minska användandet av energi. Dessutom är bussarna utrustade med LFP-batterier, som är fria från kobolt och kan återvinnas. Detta gör att batterierna kan användas igen istället för att hamna i sopberget.

Under de senaste åren har det skett en betydande teknisk utveckling inom kollektivtrafiken i Sverige. Ett stort fokus har varit att övergå från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ. Förra året nådde tekniken en punkt där det är möjligt att genomföra långväga bussresor med fordon som drivs helt av el. Det innebär att vi nu kan se fram emot eldrivna bussar som kan ta oss på längre sträckor utan att använda fossila bränslen. 

Elbussarna kommer till en början laddas nattetid på Svealandstrafikens depå i Örebro. I framtiden är planen att laddning av bussarna ska kunna ske på Svealandstrafikens övriga depåer i länet.

Fakta om de eldrivna regionbussarna

  • Mindre buller och tystare miljö i staden och på landsbygden
  • Inga utsläpp av bränsle – drivs av 100% el
  • Levereras 2024, i trafik 2025
  • Har en beräknad räckvidd på minst 25 mil
  • 13,5 meter och rymmer 47 sittplatser plus två viksäten och två barnstolar
  • Laddas på depån i Bettorp, Örebro

Avtalet inkluderar en option om ytterligare 41 bussar.Regionbussar på el135_orebro (1).jpg