Till innehåll på sidan
Påverkan på vår trafik

På grund av Coronaviruset påverkas både vår busstrafik och Serviceresor. Du kan tillsvidare inte köpa biljetter ombord på bussen hos föraren.

Läs mer om hur busstrafiken påverkas här.

Läs mer om hur Serviceresor påverkas här.

Läs mer om hur Gruppresor för skolverksamheter och skolskjuts påverkas här.

Det förekommer indragna turer med våra bussar och information om dessa hittar du på vår samlingssida för trafikinformation.

Fältet kan inte vara tomt

Du som har en kallelse till en vårdgivare i Örebro län kan få åka med våra serviceresefordon om du av medicinska skäl inte kan åka med den allmänna kollektivtrafiken eller om du har ett färdtjänsttillstånd.

För att kunna åka med serviceresefordon krävs ett sjukreseintyg. Det får du av din vårdgivare. Du har rätt att åka sjukresa till och från en vårdcentral i din hemkommun och till och från en specialist i länet. Du måste alltid resa till och från din folkbokföringsadress. 

Om du blir akut sjuk får du resa utan intyg. Om du har fått remiss till vård utanför Örebro län gäller särskilda regler. Kontakta sjukreseenheten för mer information. 

Information om vad som gäller för sjukresor finns på 1177 Vårdguiden.

Boka din resa

Du bokar din planerade sjukresa genom att ringa till vår beställningscentral senast kl. 18.00 helgfri vardag innan din önskade resdag. Tänk på att ditt sjukreseintyg måste vara registrerat. Akuta resor kan beställas dygnet runt utan intyg.

Att resa med serviceresefordon

Ett serviceresefordon kan vara en personbil eller ett speciellt anpassat fordon för liggande transport eller rullstol. När du blir hämtad, oavsett om det är på folkbokföringsadressen eller vårdinrättningen, med ett serviceresefordon hjälper föraren dig samt eventuella förflyttningshjälpmedel och bagage till fordonet från ytterport/entré. Vid resans slut hjälper föraren dig ur fordonet och till ytterporten. Om föraren bedömer att det inte går att köra ända fram till ytterporten/entrén följer hen dig dit både vid hämtning och lämning.

Alla våra serviceresor planeras för att så många som möjligt ska kunna samåka. Du kan därför ibland behöva åka före eller efter din önskade avresetid. När du beställer din resa får du reda på vilken tid bilen planeras att komma. Beroende på trafiksituation och tillgång till fordon kan fordonet komma upp till 10 minuter efter den planerade tiden i tätort och upp till 15 minuter efter den planerade tiden utanför tätort. 

Kontaktuppgifter till Beställningscentralen

Öppettider: Alla dagar mellan kl. 06.30 - 21.00 

Telefon: 0771 - 92 00 00 

Mejl: bestallning@lanstrafiken.se

Besöksadress: Eklundavägen 1, Örebro

Postadress: Serviceresor, Region Örebro län, Box 1613, 701 16 Örebro

Praktiskt kring Sjukresa
 • Ledsagare

  En ledsagare får följa med kostnadsfritt om behov finns. Ledsagaren ska kunna hjälpa patienten till exempel med ledsagning från bostaden till fordon. Ledsagaren får inte ta med sig egna hjälpmedel. Eftersom ledsagaren ska vara behjälplig under resan behöver hen vara över 18 år.

 • Hjälpmedel

  Du får ha med dig de förflyttningshjälpmedel du behöver under resan.

 • Ledarhund

  Du får ta med ledar-, service-, och signalhund på sjukresan. Ej sällskapsdjur.

 • Särskilt anpassad service

  Om du inte kan genomföra din sjukresa utan ett särskilt villkor behöver du ett intyg från din vårdgivare. Det kan handla om framsätesplacering eller direktresa.

 • Kostnad och betalning

  Sjukresa med serviceresefordon kostar 125 kronor per enkelresa oavsett avstånd. Du som har färdtjänst betalar färdtjänstavgiften. 

  Det finns ett högkostnadsskydd för sjukresor. Högkostnadstaket för sjukresor är 1 400 kronor.  Det innebär att ingen behöver betala  mer än 1 400 kr under en 12-månadersperiod. Kontakta sjukreseenheten för aktivering av högkostnadsskydd.