Till innehåll på sidan
Hög belastning på våra Serviceresor

Vi har just nu störningar i våra system som orsakar extremt hög belastning på vår Beställningscentral.

Vi ber dig som vill boka en resa med avgång tisdag den 28 mars, eller senare, att återkomma. Använd gärna vår app Serviceresan för att boka din resa. Läs mer om att använda appen här på webbplatsen.

Fältet kan inte vara tomt
Andra har också sökt på

Riksfärdtjänst gäller för resor till resmål utanför Örebro län. För att kunna använda Riksfärdtjänst behöver syftet med din resa vara vila, nöje, fritidsverksamhet eller liknande. Syftet med resan kan också vara exempelvis begravning, besöka en släkting eller vän. 

Du behöver ansöka minst 21 dagar före önskad resdag. Inför större helger och högtider vill många åka. Då behöver du ansöka tidigare än 21 dagar innan. Vi annonserar ut det datumet här på vår webbplats. 

Ansök via blankett eller digitalt

Du ansöker genom att fylla i blanketten och skicka in till oss. Du kan också ansöka genom att logga in på 1177 och göra en ansökan digitalt. Du kan behöva komplettera din ansökan med ett medicinskt utlåtande. 

Beslut och all praktisk information skickas till dig med post.

Blanketter för ansökan

 pdf Ansökan om riksfärdtjänst

 pdf Medicinskt utlåtande för vårdpersonal

Bokning sker vid ansökan

Du ansöker om en riksfärdtjänstresa. Om din riksfärdtjänstresa sker med buss eller tåg får du själv boka din resa. Detta meddelar vi i informationen vi skickar ut kring din resa. 

Om du ska resa med ett serviceresefordon behöver du inte boka din resa. Du får först hem ett brev med beslutet kring din resa. Efter det skickar vår beställningscentral ett brev till dig med ungefärliga restider.

Buss, tåg eller serviceresa

När du ansöker om en riksfärdtjänstresa, ser vi över dina möjligheter till att resa med buss och tåg. Om du inte kan resa med buss eller tåg, trots hjälp av ledsagare, kan du få åka med ett serviceresefordon. 

Vi gör bedömningen vid varje ansökan. Det vi kollar på är:

  • din funktionsnedsättning och förmåga att resa med buss eller tåg
  • hur de allmänna kommunikationerna är utformade
  • vilka anpassningar för tillgänglighet som finns

Du hittar mer information om riksfärdtjänst på 1177.