Den 15 december 2024 lanserar vi Citylinjen. Linje 1 och 2 i Örebros stadslinjenät blir Citylinjen:
Citylinjen har hög turtäthet, egna körfält, centralt placerade hållplatser och prioritet vid trafiksignaler. För dig innebär det att bussen går snabbare, oftare och med bättre punktlighet. Under 2025 introducerar vi också elbussar för Citylinjen.
Så känner du igen Citylinjen
Citylinjen har en egen design, både invändigt och utvändigt. Du känner igen Citylinjen på dess logotyp och gröna färg. Logotypen och färgen kommer bland annat att synas på bussar, hållplatser, i resesök och på vår webbplats.
Den 15 december startar Citylinjen med 21 blåvita biogasbussar och två grönvita bussar. De grönvita bussarna har Citylinjens kommande utseende med fokus på det gröna.
De 21 blåvita bussarna kommer att ha Citylinjens logotyp och flera synliga gröna inslag. Exempel på gröna inslag är dekaler som visar att du kan stiga på i alla dörrar på Citylinjen.
Anledningen till att vi börjar köra med blåvita bussar är en försenad leverans av de grönvita. När vi börjar använda elbussarna på Citylinjen kommer dessa att ha det grönvita utseendet.
Resa med Citylinjen
Citylinjen har till stor del egna körfält. Körfälten och hållplatserna ligger i mitten av vägen för att minimera påverkan på övrig trafik. Regionbussar och utryckningsfordon kommer också att använda körfälten.
Citylinjen har en hög turtäthet:
- 5-minuterstrafik mellan hållplatserna Tegnérlunden och Universitetsplatsen helgfri måndag till fredag under morgon och eftermiddag
- 10-minuterstrafik i helgfri måndag till fredag från ytterområden
Du kommer kunna hitta din resa med Citylinjen genom att söka i vår reseplanerare, antingen här på webbplatsen eller i vår app. Du kan enkelt känna igen Citylinjen på logotypen i sökresultatet.
Hållplats för Citylinjen
Citylinjens hållplatser har en grön design och digitala nedräknare. Nedräknaren visar hur lång tid det är kvar tills bussen kommer till hållplatsen.
Utrustningen på en hållplats för Citylinjen
-
Biljetter och påstigning
Du kan använda samma biljetter på Citylinjen som för resten av stadslinjenätet i Örebro. Har du en biljett som gäller på stadsbussarna i Örebro, kan du också använda den på Citylinjen.
Det som skiljer Citylinjen åt från de andra stadsbussarna i Örebro är att du kan kliva på och scanna din biljett vid alla dörrar. Du kan också kliva av alla dörrar.
-
Bagage ombord
Med bagage menar vi sådant som du kan bära på egen hand och som får plats vid ditt säte eller på hatthyllan.
Ditt bagage får inte:
- hindra andra resenärer
- ta upp sittplatser
- blockera utrymningsvägar
- skymma sikten för föraren
- hindra föraren eller på annat sätt påverka säkerheten ombord.
- vara obehagligt eller störande för andra
- vara brandfarligt eller explosivt
Större resväska och bagage tas med i mån av plats och läggs då i bussens bagageutrymme.
Som resenär ansvarar du för ditt eget bagage. Tips! Märk ditt bagage tydligt genom att skriva ditt namn, adress och telefonnummer utifall du skulle glömma kvar det på bussen.
-
Husdjur på bussen
Du får ta med hund, katt eller annat mindre husdjur kostnadsfritt. Ditt husdjur får inte skapa besvär för medresenärer och ska vara kopplat eller i bur under hela resan.
Det är du som resenär som är ansvarig för ditt djur. Har du med dig ett pälsdjur ber vi dig att lyssna på bussförarens instruktioner kring vart ni kan sitta.
Större djur får inte du inte ta med ombord på bussen.
-
Trivselregler ombord
För att skapa en trivsam miljö ombord på bussen ber vi dig tänka på följande:
Ge tydligt tecken till bussföraren så att denne ser att du vill åka med. Använd gärna reflex när det är mörkt.
När två bussar stannar samtidigt vid en hållplats kommer inte den bakre bussen att köra fram och stanna igen. Påstigning sker där den stannar först. Stannar tre bussar vid en hållplats ska den tredje vänta på att de två första kört iväg. Sen ska den tredje bussen köra fram till hållplatsen för påstigning.
Gå gärna längre bak i bussen. När det är många resenärer på bussen är det viktigt att visa extra hänsyn. Speciellt till de som kliver på och av. Ofta finns det mer plats längre bak i bussen så vi rekommenderar dig att, vid påstigning, sätta eller ställa dig så långt bak i bussen du kan.
Stark doft (t ex parfym) kan utlösa astmabesvär.
För allas trivsel får du inte:
- dricka alkohol eller röka (gäller även e-cigarett).
- ha med dig explosiva varor
- ha på dig rullskridskor/inlines/ åka skateboard
- placera fötter på säten eller annan inredning
Berusade personer kan vägras tillträde eller avvisas från bussen. Det gäller också personer som av annat skäl kan antas vålla obehag för medpassagerarna,
-
Barnvagn och bälte
Barnvagnar samsas om samma utrymme i bussen som rullatorer och rullstolar. Du kan därför ta med barnvagn i mån av plats. Ingen kategori har företräde före den andra. Det är bussföraren som avgör hur många barnvagnar som får plats i bussen utan att riskera säkerheten.
Du får inte placera en barnvagn så att den hindrar andra resenärer eller blockerar en utrymningsväg.
Det är du som reser med barnvagn som har ansvar för barnvagnen och dess säkerhet. Barnvagnen ska du fästa och låsa med broms under resan. Lämna inte barnet i barnvagnen under resan.
Bälten i bussen
Stadsbussar är inte utrustade med säkerhetsbälte.
-
Rullstol och rullator
Rullstolen och rullatorn samsas med barnvagnar om samma utrymme i bussen. De kan därför tas med i mån av plats. Ingen kategori har företräde före den andra. Det är bussföraren som avgör hur många rullstolar och rullatorer som kan tas med utan att riskera säkerheten.
Du får inte placera en rullstol eller rullator så att den hindrar andra resenär eller blockerar utrymningsvägar.
Det är du som reser med rullstol eller rullator som har ansvar för den och dess säkerhet. Rullstolen ska låsas med broms. Under resan får resenären åka sittande i rullstol.
Tillåten rullstol ombord
Vi tar emot manuella och elektriska rullstolar med följande maxmått enligt Svensk Kollektivtrafiks rekommendationer:
- Totallängd: 1 200 mm
- Totalbredd (mätt på bredaste ställe): 700 mm
- Vikt: 300 kg (stol + resenär)
Trehjuliga elrullstolar med styre (el-scooter) kan inte tas med då de bedöms som instabila fordon.
Under resan får du sitta kvar i din rullstol. Rullstolen ska placeras på anvisad plats och låsas med broms. Bussarna har fästen för rullstolen som du ska använda. På buss med särskilt ryggstöd ska rullstolen vara vänd med ryggen mot färdriktningen. När anordning för att sätta fast rullstol, rollator eller andra tekniska hjälpmedel finns, ska du använda dessa.
-
Cykel och el-sparkcykel
Du kan ta med en hopfällbar cykel eller elcykel. Det är inte möjligt att ta med konventionell tvåhjulig cykel eller icke-hopfällbar cykel, sparkcykel eller elcykel.
Du kan ta med dig din el-sparkcyklar på alla våra bussar, men det finns saker du behöver tänka på:
- El-sparkcykeln får som mest vara 120 centimeter i hopfällt läge
- Du ska kunna hantera den själv vid på och avstigning
- El-sparkcykeln får placeras på golvet framför dig, men inte så att den sticker ut i gången
- Sitter du längst bak får du också lägga el-sparkcykeln på golvet bakom fötterna.
El-sparkcykeln får inte ligga löst på golvet, eller sticka ut från platsen som du sitter på. För din egen säkerhet får du inte stå på el-sparkcykeln när bussen är i rörelse.
-
Cykelgarage och cykelparkering
Det är i många fall smidigt att ta cykeln till närmaste hållplats. För att göra det smidigare finns det olika varianter på cykelparkeringar och garage nära hållplatser.
Det finns cykelställ i anslutning till de flesta av våra större hållplatser. Det finns också ett cykelgarage där en cykel tryggt kan parkeras och förvaras till ett förmånligt pris finns vid Örebro Resecentrum. Mer information finns på Örebro kommuns webbplats.
-
Tillgänglighet ombord
De flesta bussarna är anpassade för dig med funktionsnedsättning. Det finns exempelvis:
- markerade platser i bussen för funktionshindrade
- hållplatsutrop ombord på bussen för synskadade
Bussarna har lågt insteg i bussen och kan niga så att ingången får samma höjd som trottoaren. Det blir därmed lättare att gå på med rullstol och rollator, men också med barnvagnar.
Bussföraren hjälper dig när du kliver på och av. Föraren hjälper dig också med betalningen om du vill.