Till innehåll på sidan
Fältet kan inte vara tomt

Barnvagnar samsas om samma utrymme i bussen som rullatorer och rullstolar. Du kan därför ta med barnvagn i mån av plats. Ingen kategori har företräde före den andra. Det är bussföraren som avgör hur många barnvagnar som får plats i bussen utan att riskera säkerheten.  

Du får inte placera en barnvagn så att den hindrar andra resenärer eller blockerar en utrymningsväg.

Det är du som reser med barnvagn som har ansvar för barnvagnen och dess säkerhet. Barnvagnen ska du fästa och låsa med broms under resan. Lämna inte barnet i barnvagnen under resan.

Bälten på alla platser

Enligt lag ska alla bussresenärer som är äldre än tre år använda säkerhetsbälte om det finns.

Våra region- och expressbussar har trepunktsbälten så att alla passagerare kan sitta säkert. Mindre barn ska färdas framlänges med bilbälteskudde som ni får ta med själva.

Stadsbussar är inte utrustade med säkerhetsbälte.

Fasta barnstolar för småbarn i bussarna

Vi har utrustat de flesta av våra region- och expressbussar med speciella barnstolar. Barnstolarna liknar de som används i personbilar. Det har ryggen mot färdriktningen. Ibland kan det däremot bli nödvändigt att sätta in andra bussar som inte har barnstolarna. 

Barnstolarna är anpassade för barn upp till 18 kg och har dessutom fempunktsbälte för extra säkerhet. Stolarna är integrerade på baksidan av ryggstödet på säten och hanteringen är mycket enkel. Det är bara att fälla ryggstödet framåt så att barnstolen får rätt vinkel. 

Varje buss har två integrerade barnstolar och de är tydligt markerade med en avvikande färg. Färgen kan variera på olika bussmärken.

Vi har inte barnstolar på följande linjer eller trafik:

  • Stadsbussar i Lindesberg och Örebro
  • Flextrafik i Karlskoga
  • Närtrafik