Till innehåll på sidan
Fältet kan inte vara tomt
Andra har också sökt på

En Gruppresa innebär att en skolverksamhet får möjlighet att i förväg boka in sig på vissa avgångstider. Det gäller för både buss och tåg. Bokning måste ske i förväg och det finns ett max antal bokningsbara platser.

Du kan boka en Gruppresa på tåg eller buss om du är personal på någon av följande skolverksamheter inom Örebro län:

 • Grundskolor (sexårsverksamheten och årskurs 1‐9)
 • Fritidshem
 • Förskolor
 • Familjedaghem

En Gruppresa kan bokas på ordinarie avgångar för både region- och stadsbuss och i vissa fall också med tåg. Det är inte möjligt att boka en Gruppresa på den anropsstyrda linjetrafiken, vilket är Flextrafik och Närtrafik.

Ni måste boka senast 2 arbetsdagar innan önskad resdag och kan boka för max 35 resenärer.

En gruppresa kostar alltid 6 kronor per resenär (enkel resa). Priset som faktureras skolan/fritidshemmet varierar därför beroende på hur många personer man bokat resa för.

Boka en resa för en grupp gymnasieelever

Gruppresa kan inte användas av gymnasieskolor om en resa ska ske med en grupp gymnasieelever. Gymnasiekortet kan inte användas för organiserad resa till arrangemang eller utflykter under skoltid. 

En grupp med gymnasieelever kan resa under skoltid om betalning sker med andra alternativ än Gymnasiekortet. Vi rekommenderar att eleverna köper enkelbiljett i appen eller genom att använda reskassa.

Är det en större grupp med elever ser vi gärna att ni informerar trafikoperatören som kör sträckan. Detta för att trafikoperatören ska kunna planera trafiken och eventuellt sätta in en extra buss. Informera gärna i god tid innan resan. Är du osäker på vilket trafikbolag som kör sträckan kan du kontakta Kundservice så hjälper de dig vidare.

Om en extra buss sätts in av trafikoperatören så trafikerar den ordinarie hållplatser och betalar gör ni enligt ordinarie taxa.  

Ni på skolan kan hyra en buss av trafikoperatören. Resan blir då en affär mellan er och trafikoperatören. Det innebär att tider/sträckning kan anpassas utifrån hur ni vill resa. Resan betalas inte med Gymnasiekort eller andra färdbevis ombord utan betalningen hanteras separat mellan skola och trafikoperatör.

Regler för Gruppresa och bokning
 • Gruppresa kan bokas för resa lågtrafik helgfria dagar

  En Gruppresa kan göras mellan kl. 08.30–14:30 helgfri måndag - fredag. Under sommaren utökar vi tiderna. Om du behöver resa med din skolverksamhet utanför den bokningsbara tiden för Gruppresor reser ni som en vanlig resa och utan bokning. Resan betalas då på annat sätt, exempelvis med reskassa.

  Det finns avgångstider inom tidsintervallen för Gruppresa som inte är bokningsbara. De avgångstiderna har ett högt antal resenärer också utan en Gruppresebokning och behövs för ordinarie resande.

 • Antal bokningsbara platser

  Max antal bokningsbara platser som du kan boka per avgångstid är 35 st. Vissa avgångstider har ett lägre antal bokningsbara platser. Det beror på att just den avgångstiden har ett högre antal resande än andra avgångstider. 

  Att ha bokat en Gruppresa innebär ingen platsgaranti och bokning sker på ordinarie avgångar. Resande sker i mån av plats och ingen egen buss kan bokas. Bokningsmöjligheten är till för att trafikoperatören ska kunna förstärka avgångstiden baserat på behov och möjlighet i övrigt. Samma resevillkor som för övriga resenärer gäller också för Gruppresor. 

  Våra resevillkor hittar du här på webbplatsen.

 • Betala för en Gruppresa

  Bokningsbekräftelsen som du får vid bokningen ska du visa upp för föraren eller personal ombord vid varje påstigning. Föraren skriver då ut en biljett för hela gruppen. Bokningsbekräftelsen och biljetten ska sparas hela resan och visas upp vid varje bussbyte. 

  En returresa är som en ny Gruppresa. Det innebär att en separat bokningsbekräftelse behöver visas upp för föraren på returresan. Föraren ger då ut en ny biljett.

  Ingen betalning sker i samband med påstigning. Istället skickas det ut en faktura i efterhand till skola eller kommun. På fakturan samlas alla bokade Gruppresor knutna till skolverksamheten.

  Om din bokningsbekräftelse har kommit bort eller inte blivit utskriven vid bokningstillfället, går det bra att skriva ut en ny:

  Logga in via den här länken för att hitta din bokningsbekräftelse. 

  • Klicka på Bilden visar en ikon med ett I i.  vid den resa som är aktuell

  Skriv ut information kring resan och använd den utskriften på samma sätt som bokningsbekräftelse.