Närtrafik

Kartan är under uppbyggnad. Har du synpunkter får du gärna skicka in dessa till oss. Skriv texten här.

Du måste fylla i ett meddelande
Ange en korrekt mejladress
Du måste godkänna hantering av personuppgifter.
Beställ närtrafik

Närtrafik en förlängning av kollektivtrafiken

Närtrafiken är möjlighet för dig som har begränsad tillgång till annan kollektivtrafik. Du kan använda dig av Närtrafiken om du bor eller befinner dig i Nora eller Askersunds kommun. Med Närtrafik blir det enklare att göra serviceärenden som till exempel handla eller besöka apoteket. Närtrafiken gör det möjligt för dig som har längre än 1,5 kilometer till närmaste hållplats att hämtas vid din bostad och för dig som bor centralt att ta dig till platser inom din kommun dit den ordinarie kollektivtrafiken inte når.

 

Du kan resa med Närtrafiken alla helgfria måndagar – fredagar mellan kl. 10.30-14.00. 

 

Beroende på var du bor blir du antingen upphämtad vid din bostad eller vid en så kallad närtrafikhållplats  en strategiskt vald hållplats utefter kollektivtrafikens mest trafikerade busslinjer. Resor med Närtrafik samplaneras med andra resenärer precis som vid resor med t ex färdtjänst.

 

Överst på sidan kan du välja det område som du vill läsa mer om: Nora eller Askersund.

  

Kerstin utanför sitt hus i Närkesberg

 

Kerstin blir hämtad vid dörren i Närkesberg

 

Närtrafik är en tjänst för dig som behöver ta dig till platser inom Örebro län dit kollektivtrafiken inte når. Kerstin Lindkvist har en och en halv mil till närmsta busshållplats, så hon har använt Närtrafiken många gånger när hon behöver göra ärenden i Askersund.

 

Kerstin Lindkvist och hennes man är pensionärer och bor på en gård i Närkesberg, en liten by 2,5 mil öster om Askersund. Gården var till en början deras sommarnöje, men de har nu bott där permanent i drygt 20 år. Kerstin kör fortfarande bil ibland, men tycker det känns lite obehagligt när det blir mörkt och halt på vintern. När hon fick en broschyr med information om Närtrafiken i brevlådan förra hösten tyckte hon det lät som en riktigt bra idé och bestämde sig för att prova.

   – Det är faktiskt helt suveränt att man kan ta sig iväg utan att behöva använda bilen. Vi vill gärna bo kvar här på gården så länge det funkar och en sån här tjänst gör det lättare, berättar Kerstin.

 

En populär tjänst

Närtrafiken kan användas av de som bor i Nora eller Askersunds kommun. Har man längre än 1,5 kilometer till närmaste busshållplats blir man dessutom hämtad vid dörren.

   – Jag åkte en hel del med Närtrafiken förra hösten och vintern och då fungerade det väldigt bra.

Ett tips från Kerstin är att boka i god tid, särskilt om man har en tid att passa.

   – Oftast fungerar det fint, men det verkar vara en populär tjänst, så ibland är tiderna man vill ha upptagna.

Bor man på en udda adress kan det dessutom vara bra att beskriva noga vart man vill bli hämtad, menar Kerstin.

   – Första gången jag skulle åka med Närtrafiken kom de inte, så då tänkte jag att jag hade gjort nåt fel när jag beställde. Men så ringde de från Länstrafiken och berättade att chauffören hade kört vilse. Gps:en hade rekommenderat några konstiga vägar som inte ens finns här uppe längre.

   – Så kan det bli här ute på landet, skrattar Kerstin.

 

Vill du också prova Närtrafik? Ring Länstrafikens beställningscentral på 0771 – 92 00 00!