Till innehåll på sidan
Påverkan på vår trafik

På grund av Coronaviruset påverkas både vår busstrafik och Serviceresor. Du kan tillsvidare inte köpa biljetter ombord på bussen hos föraren.

Läs mer om hur busstrafiken påverkas här.

Läs mer om hur Serviceresor påverkas här.

Läs mer om hur Gruppresor för skolverksamheter och skolskjuts påverkas här.

Det förekommer indragna turer med våra bussar och information om dessa hittar du på vår samlingssida för trafikinformation.

Fältet kan inte vara tomt

Färdtjänst är en form av kollektivtrafik. Du reser därför ofta tillsammans med andra, men i personbil eller ett serviceresefordon. Du behöver ha beviljats tillstånd för att resa med färdtjänst.

När du har tillstånd för färdtjänst så reser du med oss och vi hjälper vi dig med resan. Färdtjänsttillståndet gäller för resor inom hela Örebro län och 30 km utanför länsgränsen. Behöver du göra längre resor kan du ansöka om riksfärdtjänst.

Ansök om färdtjänsttillstånd

För att resa med färdtjänst behöver du ha ett färdtjänsttillstånd. I Örebro län är det Region Örebro län som hanterar ansökningar och tar beslut om tillstånd. Information om vad som gäller för att få färdtjänst finns på 1177 Vårdguiden

Du kan ansöka om färdtjänsttillstånd via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du som hellre vill skriva ut en blankett och skicka in kan använda dig av följande blanketter:

 pdf Ansök om färdtjänsttillstånd

 pdf Ansökan om färdtjänsttillstånd med särskilda villkor

 pdf Medicinskt utlåtande för färdtjänst och riksfärdtjänst (används av vårdpersonal)

 pdf Ansökan om månadskort arbete/förtroendeuppdrag

 pdf Ansökan om månadskort studier

Så går färdtjänstresan till

Du kan resa med färdtjänst på samma tider som den linjelagda kollektivtrafiken, det vill säga mellan klockan 05.30 och 24.00, söndag till torsdag. Under fredagar och lördagar kan du resa mellan klockan 05.30 och 02.00.

När du blir upphämtad hjälper föraren dig med eventuella förflyttningshjälpmedel och bagage till fordonet från ytterport. Vid resans slut hjälper föraren dig ur fordonet och till ytterporten på destinationen. Om föraren bedömer att det inte går att köra ända fram till ytterporten följer föraren dig dit både vid hämtning och lämning.

Praktiska detaljer för resa med färdtjänst
 • Samåkning och upphämtningstid

  Obs! På grund av Corona sker i nuläget ingen samplanering. Detta gäller fram till och med 30 oktober 2020.

  Alla våra serviceresor planeras för att så många som möjligt ska kunna samåka. Du kan därför ibland behöva åka före eller efter din önskade avresetid. När du beställer din resa får du reda på vilken tid bilen planeras att komma. Beroende på trafiksituation och tillgång till fordon kan fordonet komma upp till 10 minuter efter den planerade tiden i tätort och upp till 15 minuter efter den planerade tiden utanför tätort. 

  Om du har en tid att passa är det viktigt att du meddelar oss och bokar i god tid. Tänk på att din hämtningstid anpassas efter att vi ska kunna garantera att du kommer fram i tid.

 • Pris, betalning och månadskort

  Lägsta avgift är 40 kr. Därefter ökar kostnaden efter resans längd. Högsta avgift är 125 kr. Du betalar antingen kontant eller med kort innan resan påbörjas.

  Du som reser med färdtjänst till och från arbete, studier eller förtroendeuppdrag kan ansöka om månadskort i färdtjänsten.

   

 • Hjälpmedel och bagage

  Du får ta med dig två förflyttningshjälpmedel och två väskor på resan. Detta gäller även ledsagaren och medresenären. Serviceresefordonets storlek anpassas efter dina behov, inte efter ledsagarens eller medresenärens.

 • Ledsagare, medresenär och barn

  Du får ta med dig en ledsagare och en medresenär på resan. Ledsagaren åker utan extra kostnad. Ledsagaren stiger på och av på samma adresser som du. Eftersom ledsagaren ska vara behjälplig under resan för att täcka ditt behov behöver ledsagaren vara över 18 år.

  Medresenären betalar avgift enligt färdtjänsttaxan. Medresenären stiger på och av på samma adresser som du.

  Egna barn (upp till 20 år) får också följa med på färdtjänstresan kostnadsfritt så länge de (och eventuell ledsagare) får plats i samma fordon som du. Är du inte vårdnadshavare till barnet ska ni vara folkbokförda på samma adress. Barn stiger på och av på samma adresser som du.

 • Ledarhund och sällskapsdjur

  Du får ta med ledar-, service-, och signalhund eller sällskapsdjur på färdtjänstresan. Du ansvarar själv för att djuret kan transporteras i enlighet med gällande lagstiftning i bur eller sele. Djuret åker om möjligt i fordonets bagageutrymme.

  Du får inte ta med sällskapsdjur på riksfärdtjänstresa.

 • Särskilt anpassad service

  Om du inte kan genomföra din färdtjänstresa utan ett särskilt villkor kan du göra en ansökan om detta. Det kan handla om framsätesplacering eller direktresa.

  Om du behöver bärhjälp för att du inte klarar av att förflytta dig i en trappa – kontakta Färdtjänstenheten så hjälper vi dig.


Boka, ändra och avboka färdtjänstresor 

Med vår app och i webbtjänsten för serviceresor kan du enkelt boka, ändra och avboka din resa dygnet runt.

Du kan också ringa till vår beställningscentral och förboka din resa mellan kl. 06.30 och 21.00. Efter kl. 21.00 kan du ringa och boka en färdtjänstresa om du vill resa omgående. Du kan avboka via telefon dygnet runt.

Boka din resa i god tid, gärna dagen innan. Specialfordon bör beställas mellan kl. 8.00 och 16.00 dagen innan. Boka gärna din hemresa samtidigt.

På vardagar mellan kl. 10.00 och 14.00 har vi flest lediga fordon – då är det lättast att boka en resa. 

Mer information om hur du bokar
 • Serviceresors webbtjänst

  Du kan boka, ändra och avboka din resa direkt i vår webbtjänstFör att kunna använda webbtjänsten behöver du skapa ett konto. Det gör du under rubriken ”Skapa konto” i webbtjänsten.  

   

 • Serviceresors app

  Du kan boka, ändra och avboka din resa i vår app ­– Serviceresor Region Örebro län. Appen kan du ladda hem från App Store eller i Google Play. Men först behöver du registrera dig och skapa ett konto. Det gör du i serviceresors webbtjänst under rubriken "Skapa konto". Du använder sedan samma inloggningsuppgifter till både webbtjänsten och appen.  

 • Beställningscentralen

  Du kan ringa vår beställningscentral på 0771-92 00 00 och förboka din färdtjänstresa mellan kl. 06.30 och 21.00. Efter kl. 21.00 kan du ringa och boka en färdtjänstresa om du vill resa omgående. Du kan avboka dygnet runt. Boka gärna din resa i god tid, helst dagen innan. 

  Det här behöver vi veta när du bokar:

  • Ditt namn
  • Var du vill bli hämtad
  • Vart du vill åka 
  • Om du har ledsagare eller annan medresenär
  • Om du använder något hjälpmedel
  • Om du har en tid att passa
  • Om du vill ta med ett sällskapsdjur på resan
  • Övrig information som kan påverka resan

   

   


Färdtjänsttillstånd och ledsagarkort

Om du har färdtjänsttillstånd och bor i Örebro, Lindesberg eller Karlskoga kommun kan du beställa ett färdtjänstbevis. Med färdtjänstbeviset reser du billigare i den linjelagda kollektivtrafiken. Du hittar mer information om färdtjänstbeviset och har också möjlighet att ansöka om ett direkt här på webbplatsen.

Du som klarar att resa med buss om du får hjälp av någon kan beställa ett ledsagarkort. Mer information och ansökan om ett ledsagarkort hittar du här på webbplatsen.