Till innehåll på sidan
Påverkan på vår trafik

På grund av Coronaviruset påverkas både vår busstrafik och Serviceresor. Du kan tillsvidare inte köpa biljetter ombord på bussen hos föraren.

Läs mer om hur busstrafiken påverkas här.

Läs mer om hur Serviceresor påverkas här.

Läs mer om hur Gruppresor för skolverksamheter och skolskjuts påverkas här.

Det förekommer indragna turer med våra bussar och information om dessa hittar du på vår samlingssida för trafikinformation.

Fältet kan inte vara tomt

1 juli 2020 får våra serviceresor ett lyft i fordonsparken. Då påbörjas införandet av splitternya fordon med nytt utseende. Totalt rör det sig om 268 nya fordon som beräknas rulla från den 10 januari.

Vi erbjuder 3 typer av fordon, alla med olika funktioner som kravställts för att uppfylla lastkapacitet och god komfort för dig som resenär. Alla fordon är bland annat utrustade med alkolås, betalkortsterminaler och GPS-navigationsutrustning. Säkerhetsdetaljer som första hjälpen och brandsläckare är tydligt uppmärkta. Alla profilerade fordon kör bara serviceresor, vilket innebär färdtjänst och sjukresor, och används inte i den allmänna kollektivtrafiken.

I och med nytecknade avtal byts nu våra servicefordon ut mot nyproducerade fordon. De gamla fordonen beräknas att vara utbytta till 10 januari 2021, så fordonen kommer att rulla en tid tillsammans i länet.

Alla våra förare är certifierade att hantera fordonen och är bland annat utbildade i att köra mjukt samt i gott bemötande. Vi jobbar även aktivt med ökad jämställdhet bland förarna, omställning till fossilfritt drivmedel samt att få en ökad kvalité i resandet hos våra resenärer.

Generellt om fordonen

Personbil/elbil

De personbilar som kör serviceresor är alla av modellen kombi. Det gör att det finns mer plats till att ta med resenärernas hjälpmedel. De allra flesta personbilarna körs på fossilfritt bränsle eller el.

 

Bilden visar en färdtjänstbil

Specialfordon: Klass 1 och klass 3 – Minibussar

Modellen är en personbil av buss-typ med en inre ståhöjd på minst 180 cm. Båda modellerna har låg instegsyta och underlättar för både resenärer och förare att komma in i fordonet. Inuti fordonet så är golvet plant bakom förarplats till bakdörr. Den lutande golvytan i fordonet är halkskyddad för att undvika eventuell olycka. Fordonet är väl anpassat, byggt och utrustat för alla tänkbara resenärer som åker med Serviceresor. Annan ny utrustning är bland annat; Backkameror i backspegeln och nackskydd till resenärer som reser med rullstol. Det finns även vridbara sittplatser, för att vid behov ge plats när resenärer med olika behov reser med i fordonet samtidigt.

 

Bilden visar en större typ av färdtjänstbil

Vissa specialfordon har även möjlighet att få med en bår i fordonet om resenären behöver det.

Fordonen ska vara utrustade med