Till innehåll på sidan
Fältet kan inte vara tomt

Så funkar det med rullstol på stadsbussen

Pilotprojekt där rullstolsburna testar att åka med kollektivtrafiken.

Vi på Länstrafiken i Örebro har tillsammans med Svealandstrafiken genomfört ett pilotprojekt där vi låtit rullstolsburna testa att resa med kollektivtrafiken. Projektet har fallit väl ut och resultatet har blivit en film som vi hoppas ska inspirera fler att testa.

ingmarie-rullstol.jpg

Testet gick ut på att erbjuda två personer att resa obegränsat med kollektivtrafiken under två veckor i sin rullstol. Vi bad dem resa så mycket de kunde under provperioden för att de skulle samla in så många erfarenheter som möjligt.

Vi bad dem också att återkoppla hur det gick och vilket bemötande och hjälp de fått ombord på bussen. Utfallet blev mycket bra, och de båda resenärerna var överens om att det funkat bra över lag och att de fått ett fint bemötande, berättar kollektivtrafikchef Fredrik Eliasson.

Utbildning av bussförare

Förarna på Svealandstrafiken har fått utbildning och träning i att ta av och på rullstolar och hur man hantera rullstol – både som förare och den som sitter i rullstolen. Detta för att få en större förståelse men givetvis även för att bemöta rullstolsresenären på ett trevligt och respektfullt sätt.

Thomas Erdtman är utbildningsansvarig på Svealandstrafiken och han säger ”Vi vill att alla som vill ska känna sig trygga och kunna använda bussen som sitt färdsätt.” 

Dokumenterades med film

Efter testet har vi tagit fram en film fram tillsammans med en av deltagarna. Syftet med filmen är att visa hur det går till och att vi ska kunna sprida detta till alla som använder rullstol och som är sugna på att testa kollektivtrafik. Tanken är att filmen ska göra att fler känner sig trygga och blir intresserade av att testa att åka buss. 

Filmen kan du se här.

Fler nyheter