Till innehåll på sidan
Fältet kan inte vara tomt

Du som bor i Örebro län reser kostnadsfritt med den linjelagda kollektivtrafiken till och från vården.

Du kan använda din papperskallelse när du reser till ditt vårdbesök. Kostnadsfri sjukresa gäller för resor till och från en vårdcentral i din hemkommun och för resa till och från en specialist i länet.  

Från vårdbesöket fungerar kvittot för vårdbesöket som biljett. Ett ledsagarbevis kombinerat med vårdkallelse eller kvitto från vårdbesöket är dock inte möjligt som ett giltigt färdbevis för ledsagaren under en sjukresa med kollektivtrafik. Det är också möjligt att betala för en biljett och få pengarna tillbaka. Då behöver du fylla i en blankett för sjukreseersättning och skicka in till sjukreseenheten.

Åker du tåg betalar du resan själv och får sedan pengarna tillbaka om du fyller i och skickar in blanketten för sjukreseersättning till sjukreseenheten.

Blankett för att få ersättning för din resa finns på 1177

Digital Vårdbiljett 

Vårdbiljetten gör det enklare för patienter som inte fått en papperskallelse i brevlådan, att åka kostnadsfritt till och från sitt besök.
För patienter som inte kan ta emot en digital Vårdbiljett fungerar fortfarande papperskallelsen som giltigt färdbevis på bussen till besöket. På vägen hem fungerar kvittot från besöket som färdbevis.

Så här går det till

Du får ett sms från Folktandvården när Vårdbiljetten finns att hämta i Länstrafikens app. Hämta biljetten via den länk du får i ditt sms. Sms:et kommer senast 4 timmar innan det bokade besöket och biljetten gäller samma dag som besöket. Om du är under 20 år kan en medföljande vårdnadshavare resa med samma biljett som dig. 

När du har klickat på länken i sms:et öppnas appen och då ser det ut enligt nedan. För att hämta din Vårdbiljett tryck på den gröna knappen "Hämta biljett".

Vad behöver du tänka på för att få tillgång till Vårdbiljetten?

  • Folktandvården behöver ha ditt aktuella mobiltelefonnummer
  • Du behöver ha laddat ner den senaste versionen av Länstrafikens app

Eftersom vi har stängda framdörrar kan du som resenär just nu inte scanna din Vårdbiljett ombord. Din biljett är dock giltig att resa med och uppvisas i samband med en eventuell kontroll.

appen digital vårdbiljett.jpg

Om du bor långt ifrån en hållplats

Bor du långt från närmaste hållplats/station, kan du få gratis anslutningsresa med serviceresefordon eller få ersättning för egen bil. Om det inte är möjligt för dig att resa med den linjelagda kollektivtrafiken till din närmaste vårdenhet kan du få resa med serviceresefordon eller egen bil mot avgift. Kontakta sjukreseenheten så hjälper vi dig.